La Măciuca, investițiile europene redefinesc comunitatea: educație, oportunități de muncă și incluziune socială în prim-plan

Cu sprijinul financiar generos atras prin Programul Operațional Capital Uman, comuna Măciuca s-a transformat într-un centru de inițiative menit să combată sărăcia și excluziunea socială. Sub denumirea de ‘Măsuri integrate de combatere a marginalizării și excluziunii sociale în teritoriul GAL Ținutul Vinului’, proiectul a devenit o sursă vitală de susținere pentru cei aflați în dificultate financiară.

Primarul localității, Mugurel Mărcoianu, a declarat cu mândrie: „A fost un proiect de succes, cu fonduri europene prin POCU 2014-2020, care a avut ca obiectiv general furnizarea de măsuri integrate pentru combaterea sărăciei și a excluziunii sociale a comunității marginalizate din localitatea noastră.”

Proiectul, implementat sub Axa prioritară 5 „Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității”, a avut impact asupra multiplelor aspecte ale vieții comunitare. Un Centru Comunitar Integrat a fost înființat, oferind servicii sociale și consiliere pentru 255 de beneficiari. Aceasta a fost doar una dintre cele cinci activități esențiale desfășurate în cadrul proiectului.

Prin intermediul programului „Școală după școală”, proiectul a reușit să reducă fenomenul de abandon școlar pentru 60 de elevi din comunitatea marginalizată. Aceștia au beneficiat de subvenții în valoare totală de 168.000 lei, pachete cu hrană și tablete cu acces la internet, asigurându-le astfel șanse egale în procesul educațional.

O altă componentă crucială a proiectului a fost sprijinul pentru accesul și menținerea pe piața muncii. 170 de beneficiari au fost consiliați și îndrumați către oportunități de angajare, iar 170 de subvenții în valoare totală de 238.000 lei au fost acordate pentru formare profesională.

În ceea ce privește antreprenoriatul, proiectul a oferit cursuri de Competențe antreprenoriale pentru 28 de beneficiari, susținând înființarea a 17 locuri de muncă și acordând 13 subvenții în valoare totală de 1.391.000 lei.

Proiectul a culminat cu două workshop-uri și campanii de informare, implicând activ comunitatea în soluționarea problemelor sociale locale. „Prin aceste acțiuni, am creat nu doar locuri de muncă și oportunități de educație, ci și o comunitate mai solidară și mai conștientă de nevoile celor din jur”, a subliniat primarul Mărcoianu.

Astfel, localitatea Măciuca a devenit un exemplu de succes în gestionarea fondurilor europene pentru dezvoltare locală, dovedind că investițiile în oameni și comunități pot schimba radical realitatea unui loc.

 

sursa: https://www.impactreal.ro/2023/11/21/o-reusita-stralucitoare-in-comuna-maciuca-fondurile-europene-transforma-vieti-si-creeaza-oportunitati/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed